19 July 2019

Bouw Saxenburgh Medisch Centrum als geoliede machine

In juni vorig jaar vond de kick-off van de nieuwbouw plaats. De bouwkundige oplevering staat gepland in april 2020 en vanaf de zomer zal het nieuwe ziekenhuis daadwerkelijk in bedrijf gaan. Door: Jolanda Groothuis (Bouwen in het Oosten)

René Evers is bedrijfsleider voor de ontwikkelcombinatie. Hij vertelt dat de bouw tot op heden netjes volgens planning verloopt. “Momenteel zijn hier dagelijks gemiddeld 140 vaklieden op de bouw werkzaam met een uitloop naar 180 mensen. 

Om de planning in goede banen te leiden is een uitstekende voorbereiding en uitvoering van cruciaal belang. We hebben dit project op basis van prijs, kwaliteit en ervaring in handen gekregen. Dat is niet voor niets. In het verleden hebben we tevens de ziekenhuizen in Enschede en Scheemda gebouwd. Dat zijn geen standaard opdrachten."

Saxenburgh_MC_Ruud.PNG

“Momenteel zijn hier dagelijks gemiddeld 140 vaklieden op de bouw werkzaam met een uitloop naar 180 mensen. ”

D9c1zyLXsAAkeln.jpg large.jpg

Het is van cruciaal belang dat de werkprocessen goed gefaciliteerd worden om het project als een geoliede machine te laten lopen. "Ik ben echt trots op ons team, bestaande uit een hoofduitvoerder, uitvoerder, hoofd werkvoorbereiding, twee werkvoorbereiders en een modelleur die hun sporen reeds hebben achtergelaten in het ziekenhuisgebeuren. Zij verstaan de taal, begrijpen elkaar en weten dit over te dragen naar hun mensen. Dat is essentieel voor een juiste voortgang van het bouwproces.”

Het nieuwe ziekenhuis wordt kleiner van omvang dan het huidige en verrijst in één bouwvolume. Na de ingebruikname ervan wordt het oude Röpcke-Zweers Ziekenhuis gesloopt. Op die plek komen nieuwe parkeervoorzieningen. Wel blijft een deel van de poliklinieken bestaan, evenals de stalling voor de ambulances, het familiechalet, het Viderus gebouw voor onder andere psychiatrie en het energiehuis.

Het compacte en duurzame medische centrum biedt een compleet pakket aan medisch specialistische zorg voor de inwoners van het Vechtdal en Zuidoost Drenthe. Ruud Rusken: “Compact wil zeggen dat we met minder vierkante meters en minder bedden (van 176 naar 130) méér patiëntenzorg gaan bieden. Op deze manier heeft het Saxenburgh Medisch Centrum bestaansrecht en kan het volledige medisch specialistische zorg in de regio blijven bieden inclusief intensive care, spoedeisende hulp en een open MRI. Dit wordt gerealiseerd door flexibel gebruik te maken van de ruimten, anders te werken en activiteiten te verschuiven naar de eerste lijn. Zo waarborgen we toekomstbestendige zorg voor inwoners in deze regio.