14 December 2018

Contouren nieuwe medisch centrum in Hardenberg zichtbaar

Het nieuwe ziekenhuis van de Saxenburgh Groep in Hardenberg krijgt steeds meer gestalte. Het gebouw gaat de lucht in en de contouren zijn duidelijk zichtbaar. Op 17 oktober zijn de eerste wanden geplaatst van de begane grond en inmiddels staan ook alle wanden van de eerste etage. De tweede etage vordert volgens planning. De volgende stap is het aanbrengen van de gevelbekleding, waarmee het nieuwe medisch centrum haar definitieve uiterlijk krijgt.

De bouw van het nieuwe medisch centrum van de Saxenburgh Groep verloopt voorspoedig, mede dankzij de gunstige weersomstandigheden. Nog één bouwlaag te gaan, dan is het nieuwe ziekenhuis in Hardenberg op hoogte en kan het hoogste punt worden gevierd. De afgeronde hoeken zijn duidelijk zichtbaar en ook is goed te zien waar de ingang straks komt.

foto1_nieuwbouw_MC_tweede_verdieping_oprit_30112018_DSC07453.jpg

Primeur voor pacemakerkamer

Op 17 oktober werd de eerste prefab wand geplaatst, een betonplaat met een totaal gewicht van 11.500 kilo, waarvoor circa 4.586 liter beton is gebruikt. In totaal worden er voor het hele ziekenhuis 170 buitenwandplaten neergezet, de oppervlakte van een voetbalveld. De eerste wand is van de pacemakerkamer. Inmiddels staan ook de wanden van de operatiekamers op de eerste verdieping.

Bijzondere gevel
De bouwers van Goossen te Pas Bouw en Dura Vermeer Bouw Hengelo zijn intussen gestart met het plaatsen van de wanden van de tweede en tevens laatste verdieping. Ook zijn ze begonnen met het aanbrengen van de stelkozijnen. Als alle wanden staan, volgt het aanbrengen van de gevelbeplating. De gevel krijgt een bronskleurige tint met een metallic effect. Hierdoor ziet het gebouw er, afhankelijk van de weersinvloeden, steeds iets anders uit. De raamstroken van de verdiepingen krijgen een iets donkerder kleur met daarop een zeefdruk van plussen. “Dit draagt bij aan de identiteit van het gebouw en maakt het herkenbaar in zijn omgeving. Daarnaast geeft dit extra detail aan de gevel, waardoor het gebouw interessant wordt om naar te kijken”, zo is de overtuiging van architectenbureau IAA Architecten en verantwoordelijk voor het ontwerp. 

Wouter van der Kam, voorzitter Raad van Bestuur Saxenburgh Groep voegt hieraan toe: “De plus benadrukt onze intentie om in dit medisch centrum samen te willen werken aan gezondheid; de patiënt plus alle zorgverleners.”

Als alles volgens planning verloopt, staat er in 2020 een compact en duurzaam nieuw ziekenhuis in deze regio, met een compleet aanbod van medisch specialistische zorg.